Laminaat

DE HISTORIE VAN LAMINAAT

Laminaatvloeren heeft een lange geschiedenis: van de beuken stroken vloeren van begin jaren ’90 tot de Mooie laminaatvloeren met voelbare houtnerfstructuur nu. Elke laminaatfabrikant maakt gebruik van een gepatenteerd kliksystemen die betere verbindingen en een eenvoudigere installatie mogelijk maakt zonder dat er lijm voor nodig is. De duurzaamheid is ook veel beter in vergelijking met een gelijmde laminaat vloer.

Een van de belangrijkste wijzigingen bij laminaatvloeren is het design. Er zijn nog steeds de traditionele goedkopere laminaatvloeren, zoals de oude 3 strooks beukenlaminaat. Dat is ook waar de meeste mensen aan denken bij laminaat. Tegenwoordig echter, zijn ze verbeterd door een bijna eindeloze reeks van laminaat topvloeren welke kwalitatief veel beter zijn met meer realistische decors waarvan sommige werkelijk zou kunnen worden verward met een massief houten vloer. Samen met bijvoorbeeld geborstelde effecten die aanvoelen als echt hout, zijn er ook V-groeven en natuurlijke kleurvariaties verkrijgbaar in de hoog segment laminaten van vandaag. Op zoek naar laminaat aanbiedingen? Kijk hier

laminaat

HOEVEEL LAMINAAT HEEFT U NODIG?

Meet eerst de breedte en lengte van de ruimte die u wilt beleggen en bereken dan de totale oppervlakte door de lengte met de breedte te vermenigvuldigen. Voeg ongeveer 5% van het totale vloeroppervlak aan toe als zaagverlies.

MONTAGE LAMINAAT

Laminaatvloer is snel en gemakkelijk te installeren en kan worden ingepast in de meeste ruimten van elk huis (met uitzondering van de natte ruimten).

Het gebruik van een zwevende ondervloer is de beste methode omdat het laminaat dan kan worden aangebracht over elk type ondervloer. Istallatie van laminaat kan zonder enige opleiding of ervaring. Laminaatvloeren klikken gewoon samen, zonder lijm!

Het is belangrijk om de juiste soort ondervloer te gebruiken. Op een betonnen ondervloer moet u ondervloer met een vochtscherm gebruiken en over een houten ondervloer kunt u gebruik maken van de standaard groene platen ondervloer.

Iedere plank heeft een eigen kliksysteem. Bij verschillende fabrikanten kunnen de klick methoden licht variëren. Je moet vooraf de specifieke installatie-instructies volgen die meestal in de dozen te vinden is.

Om ervoor te zorgen dat de vloer kan uitzetten moet je laat een 10mm gat rond de omtrek van de vloer. Voor het behoud van de kloof gebruikt u afstandhouders die u bij de laminaatvloer kunt kopen. Nadat de vloer is geïnstalleerd, kunt u de expansieruimte afdekken met plinten die ten minste 12 mm dik zijn. De expansieruimte moet ook worden aangehouden bij deuren waar de vloer van de ene kamer overgaat in de volgende.

Belangrijk: Lees altijd de door de fabrikant aanbevolen installatiehandleiding voor u begint aan de installatie.

WAT IS EIGENLIJK LAMINAAT?

Laminaat ligt dicht tegen parket aan. Maar parket bestaat alleen uit hout, laminaat bestaat uit geperst plaatmateriaal met kunststoflaag en beschermlaag. Veel mensen gebruiken laminaat, er zijn ook veel aanbieders van laminaat. Belangrijk is daarom van te voren goed te weten wat je zelf wilt en waar je het gaat gebruiken.
Bij laminaat is er verschil in kwaliteit. Bepalend hierbij is o.a. de hardheid van de toplaag. Er zijn de volgende kwalificaties voor de verschillende kwaliteiten laminaat:
AC1 – Laminaat van klasse 21, geschikt voor licht gebruik
AC2 – Laminaat van klasse 22, geschikt voor normaal gebruik
AC3 – laminaat van klasse 23/31, geschikt voor intensief gebruik/licht commercieel gebruik.
AC4 – Laminaat van klasse 32, geschikt voor zwaar gebruik/normaal commercieel gebruik
AC5- Laminaat van klasse 33, geschikt voor zeer zwaar gebruik/intensief commercieel gebruik

VOORDELEN LAMINAAT

We noemen hier de belangrijkste pluspunten van laminaat:
1) Makkelijk in onderhoud
2) Kan ook (mits met goed isolerende tussenvloer) in appartementen gelegd worden (ivm evt. geluidsoverlast)
3) Eenvoudig zelf te leggen
4) Minder snel krassen en putten
5) Combinatie met vloerverwarming is mogelijk
6) Anti-allergisch en hygiënische vloer
7) Nauwelijks verkleuring
8) Prijs is voordelig
9) Goed te verhuizen

Veel voordelen dus en vandaar dat laminaat ook populair is.

NADELEN LAMINAAT

We noemen hier een aantal minder sterke punten van laminaatvloeren:
1) Laminaat is moeilijk te repareren.
2) Het is niet schuurbaar.
3) Verschillen in glans zijn mogelijk.
4) Gehoriger dan bijv. parket.
5) Voelt kouder aan.
6) Sommige dessins zijn niet meer leverbaar na een paar jaar.

Laminaat