Vloerbedekking verwijderen

Wie het al eens heeft gedaan, die weet het: vloerbedekking verwijderen kan een heel lastige klus zijn. Soms is de vloerbedekking niet alleen aan de randen gelijmd maar is de hele vloerbedekking gelijmd, zodat het lostrekken van de hele vloerbedekking een kwestie wordt van bloed, zweet en tranen…..

Er zijn verschillende situaties denkbaar waarin de vloerbedekking verwijderd moet worden: a) bij de aankoop van een nieuw huis.
Soms als de vloerbedekking er nog goed uit ziet, kan deze bij de koop overgenomen worden. Wanneer er een ander soort vloerbedekking in moet komen, kan dit een deel van de onderhandeling zijn om het kaal op te leveren.

b) bij het betrekken / verlaten van een huurhuis.
In een huurhuis is veel mogelijk mbt vloerbedekking om het naar eigen smaak in te richten, lees wel goed de voorwaarden. Let er wel op hoe bij het einde van de huur de woning weer opgeleverd moet worden. Menig verhuisdag is geƫindigd met blaren omdat de vloerbedekking in de oude huurwoning verwijderd moest worden.

c) bij een andere vloerbedekking in een eigen huis.
Vaak zal dit niet gebeuren, het is immers een hele klus om een nieuwe vloerbedekking aan te leggen. De keus die gemaakt is, is vaak ook een keus voor de duur van de woonperiode. Het kan echter zijn dat de huidige vloerbedekking totaal niet bevalt of vanwege een andere reden bijvoorbeeld vanwege aanpassing van het huis voor bijv. kinderen met allergie.

VLOERBEDEKKING VERWIJDEREN IS NOODZAKELIJK

Juist met oog op de nieuwe vloerbedekking is het noodzakelijk om de vloer gelijk te maken (egaliseren) Daarom moet zoveel mogelijk alle oude restanten van de vloerbedekking verwijderd worden. Wanneer dit niet goed gebeurd, levert dat problemen op voor de nieuw te leggen vloerbedekking. Daarnaast heeft het ook invloed op de deuren, de plinten en de drempels. Als er een andere hoogte van de vloerbedekking komt, moet dit ook aangepast worden. Begin daarom niet te snel, maar neem de tijd om een goed plan van aanpak te maken. Dat scheelt later veel kop- tijd- en geldzorgen. Hier onder vindt u tips voor het verwijderen van diverse soorten vloerbedekking.

 

Parket en laminaat verwijderen

Hoe meer dat er gelijmd is, hoe lastiger het is om de oude vloerbedekking te verwijderen. Dat geldt vooral voor de gelijmde parketvloeren. Het gebruik van een sloophamer is aan te raden samen met een plamuurmes en een cirkelzaag. Bij stug hout kan er evt. extra water worden gebruikt om de lijm vloeibaarder en zachter te maken en ook om het hout krom te laten trekken, zodat het makkelijker verwijderd kan worden.

Het verwijderen van laminaat is meestal niet zo moeilijk, zeker bij kliklaminaat zijn de planken eevnoudig uit de vloer te halen.

Natuursteen verwijderen

Voor het verwijderen van natuursteen is een sloophamer onmisbaar. Het vraagt om een forse inspanning waarbij veel puin vrij komt. Zorg bij het slopen voor voldoende beschermende kleding, met name voor het gezicht vanwege rondslingerend steengruis. Dat kan gevaarlijke situaties opleveren.

Tapijt verwijderen

Het is afhankelijk hoe het tapijt gelijmd is, hoeveel inspanning het gaat kosten om het tapijt te verwijderen. Is bij de aanleg het tapijt alleen aan de randen gelijmd, dan is het tapijt eenvoudiger los te trekken. Is het tapijt echter over het hele oppervlakte gelijmd, dan wordt het een heel karwei om al het tapijt te verwijderen. Vooral de onderlaag kan dan veel problemen geven als het losscheurt van de bovenlaag. Lijmoplossers kunnen soms goed werken, maar ze bevatten veel chemische elemten en het effect van het gebruik is lang niet altijd positief. Een goed stanleymes verdient de voorkeur om het tapijt in kleinere delen te snijden, eventueel in banen om zo per baan het tapijt te verwijderen. Er zijn ook tapijtstripmachines beschikbaar die u kunt huren om deze lastige klus te klaren. Wilt u het zelf doen dan kunt u met baksteen de vloer proberen te schrapen. Schuurmachines lopen het gevaar helemaal vast te lopen door de aanwezige hoeveelheid lijm.

 

Beton verwijderen

Een betonnen vloer is moeilijk te verwijderen. Hiervoor zijn gespecialiseerde apparaten zoals een diamantzaag en een haakse slijper met diamantblad nodig. Het is te overwegen een externe deskundige deze klus te laten doen, mede met oog op de aanwezige kabels en leidingen die in het beton aanwezig kunnen zijn.

 

Linoleum verwijderen

Linoleum is een vloerbedekking die lastig te verwijderen is. Net als bij tapijt kunt u ervoor kiezen om met een stanleymes stroken te snijden om zo elke keer een baan linoleum te verwijderen. Waarschuwing: Bij oudere soorten linoleum kan asbest aanwezig zijn, het inroepen van professionele experts is dan verplicht, gezien de strenge milieuwetgeving en alle gezondheidsrisico’s van asbest.

Vloerbedekking verwijderen