Zelf aanleggen van vloeren

Bij een aantal soorten vloerbedekking is het goed mogelijk om zelf, evt. met hulp van anderen de vloerbedekking aan te leggen. Niet alle soorten zijn er voor geschikt: Marmoleum en Linoleum moeten door een vakman worden gelegd. Evenzo bij het bekleden van de trap dat een behoorlijke klus is.

Hieronder geven wij een aantal tips hoe u zelf de vloerbedekking kunt aanleggen.

LAMINAAT ZELF AANLEGGEN

Bij de aankoop zijn er in de meeste winkels wel handleidingen verkrijgbaar hoe je laminaat moet aanleggen. Vraag er anders naar of stap anders bij grotere doe-het-zelvers even binnen. Zij hebben deze handleidingen zeker liggen.
Een aantal tips:
* Als gereedschap is het handig om een hamer, potlood, een legkit (let soms goed op of het van het eigen merk moet zijn) en een decoupeerzaag te hebben. Bij de delen boven de plint is het handiger een handzaag te gebruiken. Verder kunnen er andere gereedschappen nodig zijn afhankelijk van de leginstructie van het merk laminaat.
* Leg het laminaat al gedurende langere tijd in de ruimte om zich aan te passen. Wanneer het in een koude ruimte ligt en dan plotsklaps in de warme woonkamer wordt gelegd is er het gevaar van het werken van het hout door temperatuurverschil.
* Voordat u begint is het goed de planken te controleren op zichtbare gebreken. Nu kunt u nog terug, na het leggen geven de leveranciers geen schadevergoeding meer.
* De luchtvochtigheid mag niet boven de 55% uitkomen, doe bij twijfel een vochtmeting. * Legrichting: Het is gebruikelijk om laminaat met het licht mee te leggen. Dit geeft het mooiste effect. Het is echter aan te raden wanneer u de laminaat gaat plaatsen op een houten ondervloer om het haaks te leggen op het hout. Dit om te voorkomen dat wanneer een van beide gaat werken er bollingen ontstaan. Hieronder op de video kunt u zien hoe laminaat aangelegd kan worden.

PARKET ZELF AANLEGGEN

Wanneer u zelf parket wilt aanleggen, dient u te letten op de volgende zaken:
Gebruik gereedschap:
Scherpe zaag (decoupeerzaag) waarmee u het parket makkelijk op maat zaagt om langs verschillende obstakels in de woonruimte te leggen.
Met een afkortzaag kunt het parket het best inkorten.
Daarnaast heeft u het standaardgereedschap nodig om maten te meten, een potlood om snel te tekenen, maar ook mes en een hamer.
Met een verstekbak laat u de hoeken goed op elkaar aansluiten.

Het leggen van het parket:
Vochtwerend leggen. Natuurlijk is het parket beschermd tegen vocht. De onderkant van het parket kent die bescherming meestal niet. Voorkom dus het gevaar dat het vocht van onder in het parket trekt. Belangrijk is dat de ondergrond voor het leggen afgedekt wordt met plastic folie (de zgn. vochtwering)

Zwevend leggen. Het parket moet een geheel vormen met de vloer en moet daarom niet aan de ondergrond of aan andere delen van het huis vastgemaakt worden. De zwevende parketvloer wordt daarom niet op de ondergrond geschroefd of vastgelijmd. Dat maakt het makkelijker om aan te leggen. Voor geluidsbescherming dient de parketvloer wel op een geluiddempende ondervloer te worden gelegd. Kijk daarom in de winkel ook naar geluiddempende matten en ondervloeren. Deze worden voor het leggen van het parket over de grond uitgerold.

Hoeveel parket heeft u nodig?
Belangrijk is om eerst op te meten hoeveel parket u nodig heeft. Houd daarbij rekening met het versnijden van (parket) materiaal. Als het gaat om de ondervloer is het raadzaam om zeker 10% oversize te hanteren. Dit is een veilige marge. De standaard lengtes bij parket komen in de kamer niet altijd goed uit. Soms moet er 10 tot 20% extra gerekend worden vanwege het versnijden.

Parket en renovatie 
Door de verschillende lagen in de opbouw van het parket kan het bij renovatie problemen geven. Deuren bijvoorbeeld kunnen als gevolg van de hogere vloer niet meer dicht, of als ze verwijderd zijn en teruggehangen dienen te worden, kan dit problemen geven. Inkorten kan natuurlijk altijd, maar beter is er van te voren een berekening van te maken. Bij glazen deuren valt er namelijk niets in te korten.

Parket gaat werken 
Parket zal door de natuurlijke bestanddelen van hout altijd werken en reageert op vocht en temperatuur. Wanneer het parket zo straks is gelegd bij de muren zal het uitzetten van de vloer lelijke bollingen veroorzaken in de vloer. Raadzaam is om altijd een zekere afstand tot de muur aan te houden om ruimte te geven aan de werking. (5-8 mm is voldoende)

* Plinten
Houd rekening met de plinten bij de aanleg van een parketvloer. De plinten moeten zorgen voor een mooie afscheiding tussen vloer en muur. Wanneer u bezig gaat met het op maat maken van plinten is het nodig om er de tijd voor te nemen. Het is arbeidsintensief en secuur werken o.a. vanwege de kwetsbaarheid. Zorg voor wat extra lijm bij de plinten in de hoeken voor extra stabiliteit.
Vooral bij verzagen is een oversize van 10% aan te raden. Denk daarbij ook aan aansluitprofielen en overgangsprofielen. Dat zijn profielen die u nodig heeft waar het parket grens aan een ander soort vloerbedekking. Overgangsprofielen zorgen voor een vloeibare overgang van parket naar de andere soort, maar ook het verschil in hoogte tussen de soorten wordt goedgemaakt. Afsluitprofielen worden vooral gebruikt als er geen profiel op de wand kan worden aangebracht.

Vloerbedekking zelf aanleggen